Met elkaar

Werkcollectieven

Collectieven

Van buitenaf ziet een bedrijf waarin de werkenden in een collectief zitten er misschien uit als elk ander bedrijf; het is wat er binnen gebeurt dat het anders maakt. De werkenden krijgen namelijk inkomenszekerheid en werken bij bedrijven die werkenden de regie over hun loopbaan willen laten nemen. Voor de werkgever levert het opzetten van een collectief voor haar werkenden een onderscheidend vermogen op als het gaat om het aantrekken en behouden van werknemers. Hierdoor kunnen zij bewijzen dat zij de zorg voor hun mensen centraal stellen.

Er zijn zes principes die bepalen hoe een collectief werkt:

  • Een collectief wordt opgericht door bedrijven die de regie geven aan haar werkenden. Een collectief is dus voor elkaar ten behoeve van elkaar. Gefaciliteerd door externe, professionele partners die ervoor zorgen dat je inkomenszekerheid hebt.
  • Een collectief maakt zelf specifieke afspraken, maar kent duidelijke spelregels, waarbij inkomenszekerheid de basis vormt en de voorwaarden transparant en duidelijk zijn.
  • Alle werkenden dragen een vast percentage bij om elkaar te verzekeren van inkomenszekerheid. Hoe beter we dit met elkaar doen, hoe meer winst de werkenden maken als spaarpot voor later.
  • Een collectief is onafhankelijk georganiseerd onder VastContract 2.0, gecontroleerd en ondersteund door professionele partners.
  • Met deze partners werken we preventief en proactief om werkenden economisch zelfstandig te maken door preventief te werken aan de goede gezondheid en professionele skills van alle werkenden.
  • Vanuit de stichting werken we met elkaar en door de schaalvoordelen genieten we van nog meer voordelen.
  • Open data

    We voeren en werken samen aan onderzoeksprojecten om te zorgen voor een robuust, analytisch kader voor de uitvoering van beleid en praktijk. Wij bieden al onze data aan als open data. Inzicht geven in de resultaten, transparant en eerlijk. Met open data verwachten we dat er meer gelijkheid komt op de arbeidsmarkt en excessen voorkomen worden, door vanuit stuurgroepen en met betrokken marktpartijen proactief in te grijpen. Zo kennen we alle bedrijven en collectieven goed. We controleren, verifiëren en werken samen in het verbeteren van de positie van werkenden met als doel lifetime employability.

    Wereldwijd

    Collectieven kunnen op veel verschillende wijzen worden georganiseerd. Afhankelijk van de gewoonte en rechtsstaat kan er gekozen worden voor verschillende werkvormen. Van enorme banken tot Chileense imkers, collectieven zijn er in alle soorten en maten over de hele wereld. Heel soms vind je internationale collectieven zoals de Pachamama Coffee Cooperative, die eigendom is en wordt gerund door duizenden boeren van over de hele wereld als coöperatie.

    Nederland

    Met Stichting VastContract richten we collectieven op als onderdeel Nederland en de Nederlandse arbeidsmarkt. Nederland is relatief uniek om de volgende redenen.

    Nederland is relatief uniek om de volgende redenen:

  • Hoge werkgeversrisico’s, zoals twee jaar doorbetaling bij ziekte.
  • Relatief veel juridische conflicten komen bij de rechtbank.
  • Het gaat daarbij niet altijd om ontslagen, maar ook om eenzijdige wijzigingen in roosters of standplaatsen en over terug te betalen opleidingskosten bij ontslag.
  • Sociale zekerheden georganiseerd uit de werknemersverzekeringen worden steeds minder.
  • Grote diversiteit aan contractvormen om risico’s op werkgeverschap te vermijden met alle gevolgen van dien.
  • (Dure) intermediairs domineren Nederlandse arbeidsmarkt t.o.v. Europa.
  • Nederland is wat betreft de toename van het aantal zelfstandigen een uitzondering in Europa.
  • Er is een omslagpunt gekomen om het beter, maar ook anders te organiseren. Vanuit collectieven sociale zekerheid organiseren met maar één contractsvorm als de norm. De VastContract 2.0 Collectieven zijn geen nieuw fenomeen. In veel coöperaties word je direct eigenaar, maar ook B-Corp en social enterprises hebben hun mensen al centraal staan in de bedrijfsvoering. Als je dieper in de organisatie kijkt is Semco (semcostyle.nl) een interessante ontwikkeling van zelfsturende teams binnen een bedrijf. We willen vaak wel, maar de handvatten vanuit de wetgever en markt ontbreken; daarom zijn wij gestart.

    Inschrijven voor de nieuwsbrief

    Let op!

    Deze website is gemaakt om met elkaar de arbeidsmarkt van morgen te bouwen en werkenden inkomenszekerheid te geven. Wil jij ook bijdragen aan de arbeidsmarkt van morgen?