Een vast contract is een overeenkomst met de werkgever zonder einddatum. Bij ziekte betaalt je werkgever je tot twee jaar door alvorens je in de ziektewet komt, mits je geen passend werk kunt doen. Bij onverwijtbaar ontslag krijgt de werkende een werkloosheidsuitkering, mits je geen passende werk kunt doen. De werkgever kan de overeenkomst wel beëindigen bij langdurig ziekte en ook wanneer er sprake is van slechte economische omstandigheden, slecht functioneren, het vervallen van de functie of bijvoorbeeld een dringende reden, zoals diefstal, waarbij ontslag zonder vergoeding gerechtvaardigd is. Het vaste contract geeft baanzekerheid.
De financiële risico’s op een juridisch conflict en/of ziekte van de werkende zijn voor veel werkgevers in het midden- en kleinbedrijf te groot. Hierdoor zie je een toenemende mate van flexibilisering van de arbeidsmarkt en diverse contractvormen die voorkomen dat grote financiële risico’s ontstaan voor de werkgever. Voor werkenden met een sterke versobering van de sociale zekerheid leidt dit helaas tot veel onzekerheid onder werkenden. Tegelijkertijd draait het traditionele vaste contract om de baan, waar deze gericht zou moeten zijn op de economische zelfstandigheid van de werkende gedurende zijn of haar loopbaan.
Met preventie, solidaire dekking en goede verzekeringen investeren we in het individu. Het UWV is gericht op dekking voor alle verschillende contractvormen waarbij er is bezuinigd op de zekerheid en de hoogte bij een uitkering, onder het mom deze meer te activeren. We vinden dat het omslagpunt is bereikt en dat we de dekking voor inkomensverlies en bij ziekte beter kunnen organiseren vanuit het individu door preventief te investeren, gericht op de loopbaan en toekomst.
Inkomenszekerheid! Met de hoogste mate van zekerheid een duurzame samenwerking aangaan welke solidair met en voor elkaar georganiseerd wordt in een collectief met professionele dienstverleners die je ondersteunen gericht op jouw loopbaan. Stichting VastContract 2.0 faciliteert collectieven met één contractvorm, het VastContract 2.0. Met de kosten van de werknemersverzekeringen investeren we in de regie en zekerheden van werkenden tot 68 en erna.
Je krijgt bij Stichting VastContract 2.0 direct een vast contract. Je verdient inkomenszekerheid door te werken en proactief mee te werken aan je loopbaan. Direct zekerheid voor zolang als je zelf wilt. Het gemiddeld aantal uren over de afgelopen drie maanden zijn de basis van inkomenszekerheid en dekking voor inkomensverlies.
Om inkomenszekerheid te garanderen, vragen we je om met onze partners te investeren in je gezondheid en skills om beschikbaar te zijn voor de arbeidsmarkt. Wanneer we met partners investeren in je loopbaan vraagt dat geen extra investering van jou, je betaalt dit uit je loopbaanfonds. Door te investeren in je loopbaan bouw je het recht op op een uitkering bij inkomensverlies, ongeacht de reden van het inkomensverlies.
We vragen je te investeren en proactief mee te werken aan lifetime employability. Ondanks dat het geen extra investering vraagt, geeft de werkende zelf toestemming om gelden te onttrekken uit het loopbaanfonds om te investeren in de eigen loopbaan. Wil je niet meewerken, dan neem je een risico bij inkomensverlies omdat de toegang tot een uitkering dan niet beschikbaar is.
VastContract 2.0 is beschikbaar voor alle werkenden. Ook als je zelfstandig werkt, kun je genieten van de voordelen van een VastContract 2.0. Je sluit je dan aan bij een zelfstandigencollectief. Alle collectieven worden op een later stadium gepresenteerd op deze website. Als zelfstandige stuur je vanuit het collectief een factuur en werk je vanuit een dienstverband met een VastContract 2.0. Je hebt dan dus geen btw- of KvK-nummer of boekhouding meer nodig om je afdrachten te regelen. Alle belastingen worden vooraf afgedragen. Ben je een ondernemer met o.a. meerdere opdrachtgevers en doe je dit werk fulltime, dan moet je een afweging maken of je als zelfstandige in dienst wilt gaan werken of toch zelfstandig ondernemer blijft.
Het vaste contract moet nog worden samengesteld door partners, stuurgroep en deelnemers. Dit is een tijdrovend proces waarin alle belanghebbende mogen aangeven wat hun wensen en behoefte zijn. Wanneer een conceptversie af is, zal deze hier ook te vinden zijn.
Wanneer je de samenwerking met je werkgever wilt beëindigen, dan ga je met elkaar in gesprek over de datum wanneer dit het beste voor beide past. Houd hierbij rekening met een aanzegtermijn van een volle maand, mits je met elkaar anders afspreekt.
De samenwerking met je werkgever beëindigen, betekent niet automatisch dat je de samenwerking met je VastContract 2.0 beëindigt. Deze kun je vanzelfsprekend ook opzeggen en alle openstaande fondsen zullen we dan aan je uitkeren / verlonen; de rechten die je ontleent aan de overeenkomst beëindigen ook op dat moment. Heb je nog recht op een uitkering, wacht dan totdat je nieuwe werk begint; of bij ziekte totdat de verzekering het overneemt, om gebruik te maken van het recht op een uitkering uit je collectief.
Je kunt ook overstappen naar een ander collectief zoals een zelfstandigencollectief om dezelfde sociale rechten te behouden, maar te werken voor een opdrachtgever dat niet deelneemt aan een collectief. De opdrachtgever zal je dan in de toekomst een factuur sturen voor je werkzaamheden met behoud van je sociale rechten.
Het belangrijkste is dat de transitie van werk naar werk soepel verloopt. Er geldt een opzegtermijn van één kalendermaand, maar hier kun je beide in goed overleg van afwijken. Ga met elkaar in gesprek over jullie ambities en samenwerking, dat voorkomt teleurstellingen en maakt de transitie eenvoudiger. Speelt de gedachte om te stoppen, neem dan vrijblijvend contact op met een loopbaancoach, hij of zij kan jou begeleiden in de transitie zodat deze periode zonder inkomensverlies verloopt.
Je bouwt inkomenszekerheid op binnen het collectief, je werkgever biedt je baanzekerheid en door te investeren in je loopbaan creëer je zelf werkzekerheid. Je baan kan eindigen tegen bepaalde voorwaarden, maar je kan niet ontslagen worden van jezelf en de belofte die we maken en dat is de werkende economisch zelfstandig maken met inkomenszekerheid.
Omdat we inkomenszekerheid organiseren, en geen baanzekerheid, is de beëindiging van een baan een stuk transactioneler dan de juridische implicaties die een beëindiging in een klassieke arbeidsrelatie heeft. Hierdoor kun je dus nog wel je baanzekerheid verliezen, maar niet meer je inkomenszekerheid. Omdat baanzekerheid ook belangrijk is, werken we altijd preventief aan je loopbaan.
In tegenstelling tot een klassieke arbeidsrelatie heb je bij onverwijtbaar inkomensverlies vanaf dag één het recht op een uitkering. Om de transitie van werk naar werk te bevorderen is er bij onverwijtbaar inkomensverlies geen eigen risico, maar bij vrijwillige keuze een eigen risico van twee maanden.
Wanneer je deelneemt aan een collectief bevat deze minimaal 80 werkenden om de kleine risico’s te dragen. Het kan zijn dat een fonds door economische ontwikkelingen binnen een collectief zo slecht is dat de opgebouwde buffers onvoldoende zijn om de kleine risico’s te dragen. Te denken valt dan aan een solidair vangnet dat alle collectieven, tot een bepaald maximum, met elkaar dragen, collectiefoverstijgend op stichtingniveau.
Subsidies hebben als doel de werknemerspremies te verlagen om je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Wij vinden dat je niet aangenomen moet worden op de korting die iemand op de werkende krijgt. Dit is soms een utopie, maar de werkgevers die meedoen aan collectieven zetten werkenden centraal en zullen je belonen naar je waarde. Is je waarde en belasting op arbeid door omstandigheden lager, dan belonen we werkenden alsnog normaal, zodat ook kwetsbaren op de arbeidsmarkt een kans krijgen tot een economisch zelfstandig bestaan.
Wanneer je ziek bent, dan hebben we je inkomen tot 68 jaar verzekerd voor beroepsarbeidsongeschiktheid. De dekking is vanaf 25% beroepsarbeidsongeschiktheid en anders dan de 35% arbeidsongeschiktheid via het UWV met passende arbeid als voorwaarde. Je hebt dus minder risico’s bij ziekte en de uitkering zal niet gekort worden, wanneer je andere inkomsten kan genieten.
Wanneer je deelneemt aan het UWV dan geniet je een WAZO-uitkering. In deze situatie geniet je een ZEZ-uitkering. De uitkering is dan het wettelijk bruto minimumloon. De ZEZ-uitkering duurt minimaal 16 weken en bij een tweeling 20 weken. Het collectief draagt het verschil tussen de genoten uitkering via de ZEZ-uitkering en de WAZO-uitkering in een arbeidsrelatie dat gelijk staat aan het gemiddelde jaarinkomen gemaximaliseerd op het premie dagloon.
Het vaste contract zorgt voor zekerheid van inkomen, onafhankelijk van het bedrijf waarvoor je werkt. Als je kiest voor een VastContract 2.0, dan kies je ervoor om te investeren in werkenden en hun carrière. Je laat zien dat je vertrouwen hebt in je opdrachtgever, jezelf en in het werkcollectief. Verder word je loyaliteit beloond doordat geld dat je opzij zet voor wanneer je geen werk hebt of ziek bent, altijd van jou blijft. Je neem ook de regie over je loopbaan om je steeds verder te ontwikkelen doordat je je met aangesloten online learning platforms gratis kan blijven doorontwikkelen. Een vast contract geeft rust en het is bijvoorbeeld eenvoudiger om een hypotheek te krijgen.
Je kunt altijd weer terug naar hoe het was. Gedurende de pilot is het onze wens dat je je arbeidsverleden weer kan oppakken mocht je gedurende de pilot weer in een traditionele arbeidsrelatie stappen. Je werkt buiten het UWV om, dus in de regel zal je je arbeidsverleden verliezen. Bij begin van de samenwerking zal het collectief de dekking van één maand per jaar met een minimum van 3 maanden overnemen. Dit kan consequenties hebben voor een uitkering na een traditionele arbeidsrelatie in de toekomst!
Het is mogelijk om meerdere banen te hebben. Het is mogelijk om in meerdere collectieven te werken en het is mogelijk om in een collectief en in loondienst te werken. Dit kan gevolgen hebben voor het toepassen van je loonheffingskorting, maar het is vanzelfsprekend mogelijk om te werken op de wijze die bij jou en de opdracht past. Je bent vanzelfsprekend uitsluitend verzekerd voor sociale zekerheid voor het deel dat je bijdraagt aan sociale zekerheid.
Nee, nog niet. De ambitie ligt er om hier een aparte cao voor te ontwikkelen zodat werkenden die zelf regie en meer zekerheid willen duidelijk zijn vertegenwoordigd op de arbeidsmarkt. Binnen een cao gelden vaak wel pensioenverplichtingen. Aan de hand van een collectief maken we afspraken met een cao-partij om het collectief wel te laten blijven deelnemen aan de pensioenregeling. De reserves in de fondsen worden altijd gebruikt voor een lijfrenteproduct voor later.
Wanneer je huidige werkgever is aangesloten bij een algemeen verbindend verklaarde cao, dan zullen we je in dit pensioenfonds blijven aansluiten tegen hun geldende voorwaarde zonder de andere verplichtingen in een cao. Dit kan omdat we je in alle situaties betere voorwaarden bieden.
Een spaarpot voor later is voor alle deelnemers cruciaal. Door te werken als modern werkende bouw je reserves op met de reserves die na een bepaalde periode niet nodig zijn in je fondsen. Zo bouw je dus altijd aan later. Valt het collectief onder de werkingssfeer van een pensioenfonds, dan draag je ook bij aan een spaarpot voor later via het pensioenfonds dat in jouw sector gebruikelijk is. Zo spaart iedereen voor later!
Wanneer je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt, dan ontvang je een AOW, vaak aangevuld met een pensioenregeling of lijfrenteproduct. Na een bepaalde leeftijd, 68 of misschien 65 jaar, is het voor het collectief niet verantwoord meer om collectief bepaalde risico’s te dragen mocht je inkomensverlies hebben door ziekte of beëindiging van de samenwerking. Ook de verzekering eindigt. Je kunt vanzelfsprekend wel blijven werken via een collectief, maar je hoeft geen fondsen meer op te bouwen, opgebouwde fondsen worden uitbetaald en de verzekering eindigt. Blijf je werken, dan kan dat vanzelfsprekend, maar je geniet minder tot geen bescherming meer van VastContract 2.0.